Danone Nations Cup

De Stichting Vlaamse Schoolsport organiseert jaarlijks op initiatief van BMC-Group, in samenwerking met Danone, de ‘Danone Nations Cup’. Dit is een project rond voetbal voor alle jongens en meisjes van de 3e graad van het basisonderwijs dat ontwikkeld werd door BMC-Group. Het unieke van het geheel bestaat er in dat er een opbouw voorafgaat aan de uiteindelijke selectie voor het internationale tornooi Danone Nations Cup.

Danone Nations Cup – Recreatieve dagen

Via voetbalgelinkte oefeningen met kindvriendelijke structuren opgesteld in circuitvorm, maken de leerlingen kennis met voetbal en kunnen ze hun technische vaardigheden testen.

Deze oefeningen zijn zo gekozen dat de meeste aspecten van het voetbal aan bod komen. Naast de technische items zoals pas- en trapvormen, het dribbelen, de inworp,.., wordt er tevens aandacht geschonken aan het duel (1-1; 2-2; …) en het partijspel (4-4).

Bij het bepalen van de volgorde van de oefeningen werd er rekening gehouden met de intensiteit. De zuiver technische oefeningen worden afgewisseld met duelvormen (1-1; 2-2) en het partijspel (4-4); de stands met opblaasbare structuren zijn verdeeld over het af te leggen parcours.

Alhoewel hier over oefeningen wordt gesproken, zijn alle stands opgevat als een spel. Dit komt de aantrekkelijkheid ten goede. De ene keer kan er een individuele score behaald worden, de volgende keer is het een strijd van man tot man, dan wordt er weer in ploeg gestreden en af en toe wordt een zo goed mogelijk resultaat nagestreefd met de hele groep.

Per dag worden er twee sessies georganiseerd, van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur, waarbij telkens 160 leerlingen in actie kunnen komen. Deze 160 leerlingen worden verdeeld over 12 stands (ongeveer 12 leerlingen per stand) en de klastitularis fungeert als ‘coach’ van het team.

Danone Nations Cup – Provinciale Happening

Deze vindt eenmaal plaats in elke provincie en wordt ingericht voor alle jongens en meisjes van de 3e graad van het basisonderwijs. Er is slechts 1 categorie. Alle scholen kunnen aan dit voetbaltornooi deelnemen. Het betreft hier een voetbaltornooi 8 tegen 8, waarvan telkens 1 doelman.

De winnende ploeg van dit tornooi zal de kans krijgen om deel te nemen aan de nationale finale.

Danone Nations Cup – Nationale Finale

Jaarlijks wordt in de maand mei, op een geschikte locatie, de nationale finale van de Danone Nations Cup georganiseerd. Deze locatie is een centraal gelegen voetbalinfrastructuur.

Tien provinciale ploegen proberen de jury van hun waarde op het terrein te overtuigen. Een plaatsje in de nationale ploeg staat immers op het spel.

Na afloop van de wedstrijden roept de Belgische peter van de DNC de twee ploegen af die de Belgische kleuren in de maand september ter gelegenheid van het internationaal tornooi zullen verdedigen.

Danone Nations Cup – Internationaal Tornooi

Naast ‘Danone Nations Cup – recreatieve dagen’ wordt er ook een competitief pakket aangeboden, met als apotheose de mogelijke deelname aan een groot internationaal tornooi. Er is dus achtereenvolgens de ‘Danone Nations cup – recreatieve dagen’, de ‘Danone Nations Cup – provinciale happening’, de ‘Danone Nations Cup – nationale finale’, en het ‘Danone Nations Cup – internationaal tornooi’.

Media